zondag 6 november 2016

Maraton Valencia Trinidad Alfonso 2016 voorbereiding bijna ten einde

Nog minder dan twee weken te gaan en dan sta ik voor de 6e keer aan de start van een marathon.





De voorbereiding de afgelopen drie maanden had de beste weersomstandigheden die je je maar kan voorstellen, de maanden augustus en september waren warm tot heel warm, zelfs de avonden. En in oktober was het ook nog heel aangenaam loop weer. Vooral het achterwege blijven van regen en wind maakte het eigenlijk perfect. De trainingen zijn ook goed verlopen, gelukkig geen enkele last van blessures en de lange duurlopen allemaal kunnen doen, vooral dit laatste aspect was tijdens de laatste voorbereiding voor Rotterdam marathon wat minder geweest. Heb de eerste weken tevens meer aandacht besteed aan bovenbeen krachttraining.

Stefan, Peter, Arjen, Bart, Bertus en Michel tijdens lange duurloop

Al met al de meeste trainingsuren ooit in een marathon voorbereiding kunnen maken, voor de cijfer freaks: de maand oktober spande de kroon met 27 1/2 uur echte looptraining, in september 22 uur en de maand augustus 14 uur. Totaal uitkomend op bijna 65 loopuren. Dat verdeeld over vier trainingsmomenten in de week. Het betekende wel een heel gepuzzel met de agenda en het inplannen van de andere gezinsactiviteiten. Waarvoor dank aan het thuisfront. Door de trainers van Athletic Point zijn we als groep goed begeleid afgelopen periode, ook daarvoor mijn dank.



Het aantal nog te zetten krulletjes in het schema is bijna voorbij. Slechts een paar kleine loopjes resteren.


zaterdag 2 juli 2016

Rotterdam Marathon.....de dag zelf...hoe het afliep.

Vol met energie en enthousiasme richting startvak, voorafgaand was de kleedruimte toegankelijkheid matig en uiteindelijk buiten verkleed en nog al wat drukte om in juiste startvak te komen.
Na het gebruikelijke "we never walk alone" het verlossende startschot. Via de Coolsingel, de Erasmus brug richting Feyenoord stadium en verder. Het voelde goed en ook de weersomstandigheden waren gunstig met redelijke temperatuur en weinig wind. Ook het eten en drinken ging volgens plan. Groot was mijn verbazing toen ik rond de 25 km. bij een licht vals plat moeheid en zwaarte in mijn bovenbenen ging voelen. Hoe kan dat nu?? Werd zelfs zo erg dat ik rond de 30 km even overwoog om uit te stappen bij de Coolsingel. Mijn hoop en ambitie om een nieuw PR te gaan lopen begon af te brokkelen. Toch weet ik nog heel goed dat ik besloot om rechts af te gaan richting Blaak, doorgaan dus voor de laatste 10 km.. Never give up weerklonk in mijn hoofd, denkend aan het filmpje van Drummond, de amerikaanse athletiek loper die tijdens een 400 meter een hamstring scheurde. Werd een moeizame 10 km., deed me denken aan mijn eerste marathon in New York. Aangemoedigd door het enthousiaste publiek in Rotterdam kwam de finish in zicht, afwisselend dribbelend, wandelend en opnieuw weer doorgaan. Met netjes hardlopen had het weinig meer te maken. Zag een tijd binnen de 4 uur voorbijgaan en dan maakt het eigenlijk ook niet zo veel meer uit. Uiteindelijk al filmpjes en foto's makend de finish passerend. Ook wel eens leuk. Eindtijd: Mijn tijd was op zich helemaal niet zo slecht, maar toch.......mijn doel niet echt gehaald. Vond het wel opvallend dat ik vrij snel weer bij mijn positieve was, echt uitgeput was ik niet, was vooral het zware en nog eens zware gevoel in mijn bovenbenen. Die wilden echt niet verder.
Leuk moment was wel dat aan de finish Ahmed Aboutaleb, burgemeester van R dam stond om finishers te feliciteren en ze een hart onder de riem te steken. Nu dat laatste had ik wel nodig.



De dagen en eigenlijk ook weken daarna heb ik me suf geprakkiseerd hoe het zo heeft kunnen gebeuren. Toch een te snelle eerste helft? Te weinig gegeten of gedronken? Te weinig lange duurlopen gelopen? Of te weinig kracht/spiervolume bovenbenen? Of leeftijd? Of een combinatie? Zijn er factoren die ik kan beïnvloeden? Met een aantal mensen in mijn omgeving gesproken en eenduidige oorzaak zal er niet zijn.

Hoe verder, was dit nu mijn vijfde en tevens laatste marathon geweest. Eerst maar de normale herstelperiode na een marathon afwachten. En dat herstel ging goed en dan gaat her van lieverlee toch weer borrelen. In de omgeving worden plannen voor een najaarsmarathon gemaakt.
Na veel wikken en wegen knoop doorgehakt, 20 november 2016: 36 MARATON VALENCIA TRINIDAD ALFONSO.


zaterdag 9 april 2016

Rotterdam Marathon 2016 parcour

Voor de volledigheid van het verhaal de route in beeld. Kwam op de expo nog een collega tegen, Gerard H.:  voor al uw vragen en loop problemen.


Het feest kan beginnen, ben er klaar voor. Morgenochtend 7.51 met de trein van Vleuten naar dit keer niet Goejanverwelle maar Rotterdam, Het "we never walk alone" begint al langzaam in mijn hoofd te klinken.

Rotterdam marathon 10 april 2016

Het aftellen is begonnen, nog minder dan 24 uur voor de start van mijn 5e marathon. Het lijkt routine te worden, maar dat is het zeker niet. Weliswaar ga ik Rotterdam voor de 2e keer doen, maar het is en blijft gewoon een hele lange afstand. Gisteren mijn startnummer opgehaald.  

....the Wall of fames......
...snelle haas voor de laatste 200 meter....

CPC Loop Den Haar en dehalvevandeHaar voorjaar 2016

Hoewel bekend dat je in een voorbereiding voor een marathon eigenlijk geen wedstrijdlopen moet doen kon ik het toch niet nalaten om op 6 maart 2016 mee te doen aan de City Pier City Loop in Den Haag. Het weer was aan de frisse kant en vooral het deel langs de Noordzee met de nodige meters omhoog was pittig, uiteindelijk een tijd van 1.44.16, geen PR, maar gezien stadium van voorbereiding best tevreden. De dagen daarna wel nodig gehad om te herstellen.


De weken daarna langzaam opbouwen naar de langste duurloop in de voorbereiding naar Rotterdam. 's Ochtends vroeg, 20 maart  met de trein naar Goejanverwelle en daarna ruim 34 km teruglopen naar station Vleuten. Met dank aan de catering onderweg.


de laatste van de 34 kilometers, eenzaam op kop


De laatste grote voorbereiding was op 28 maart, de 1/2 Marathon van Haarzuilens, 2 rondjes van een 1/4 marathon, waarbij de 2e een zwaar stuk had met volle wind tegen dwars door een weiland. Mijn tijd was een klein succesje, verbetering van parkoers pr voor mij, met een tijd van 1.46.45. Wat vooral prettig was dat er de dagen daarna nauwelijks spierreactie was. Met nog 2 weken te gaan voor de marathon van Rotterdam was het nu een kwestie van heel blijven, afbouwen en rusten.

zaterdag 23 januari 2016

Egmond, halve marathon op 10 januari 2016

De omstandigheden beloofden niet veel goeds. Veel wind, geschat op windkracht 7 en dat pal uit het Zuidwesten. Regen was ook voorspeld, een ding was gunstig en dat was de temperatuur, rond de 6 a 7 graden. Maar je wilt een keer Egmond lopen en dan heb je rekening te houden met de natuur en haar grillen.


Samen met loopvriend Peter, die Egmond al zo vaak gelopen heeft dat hij iedere bocht en zandduin kent in de vroege ochtend richting Heiloo, vandaar per bus verder en hadden we ruim tijd om nog wat te drinken in een locaal cafe. De spanning steeg toen we in het "starthok" stonden en jawel we konden gaan. Het was en het bleef gelukkig droog ondanks dreigende wolken. Na een 500 meter al afdalend naar het strand, je werd bijna weggeblazen, wat een wind. Wel een mooi ervaring zo langs de vloedlijn, het zand werd opgeblazen en voelde alsof je gezandstraald werd, en dat voor ruim 7 kilometers lang. Een PR zat er niet in, maar dat had ik me al eerder gerealiseerd. Heel blijven en mezelf niet opblazen, aan alles komt een eind. Zo liep je in een groepje enigszins in de luwte en ineens liep je weer alleen tegen de wind in te beuken. Toen ik het strand af en de duinen omhoog liep en nog ruim 13 kilometers te gaan had voelde ik me goed en dacht....alleen nog maar uitlopen. Daarna ging het goed, veel wind mee, prachtig door het duin landschap, op en neer gaand. Op de kwart marathon zat ik ruim boven het uur, maar de 2e helft ging stuk sneller, om uiteindelijk te finishen in 1.57.47, een mooie negative split. Was al met al best tevreden en had na afloop nauwelijks klachten.

De week volgend op Egmond wel rustig aangedaan om daarna het marathon schema voor Rotterdam weer op te pakken. Dat komt neer op 4x in de week trainen, dinsdag en woensdag avond en de zaterdag en zondagochtend. Best veel tijdsbelasting. Op moment van schrijven is de lange duurloop in het weekend rond de 1.20- 1.30 uur. Nog steeds minder dan Egmond. Op naar het volgende event wat de CPC Loop (City Pier City Loop) in Den Haag zal gaan worden op 6 maart 2016.