zaterdag 4 mei 2019

Boston Marathon



Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat de 123e Boston Marathon plaatsvond, om precies te zijn maandag 15 april 2019. En waarom nu pas op 12 maart 2020 het blog schrijven? Dat vereist de nodige uitleg. Maar laat ik beginnen met dat ik de Marathon uitgelopen heb, maar hoe? Op mijn tandvlees, het was zwaar en dat begon eigenlijk al bij 15K. Ik kwam bijna 3 uur na de winnaar Lawrence Cherono uit Kenya binnen in een tijd van 5:08:26. Ruim een half uur langer dan de marathon van Athene een paar maanden daarvoor. Hoe kon dit zo gebeuren? Het heeft me misschien wel een jaar geduurd om te overdenken, weliswaar blij met mijn behaalde medaille maar was dit alle inspanningen waard geweest?  In het vorige blog noemde ik al dat op mijn werk we een hectische tijd meemaakten, tevens had ik nog maar kort daarvoor Athene marathon gelopen en dan die (te) snelle halve marathon eind januari in Marrakech. En tevens het fysiek toch niet helemaal fit zijn of is het gewoon leeftijd? Hoewel dat laatste als je kijkt naar de M60-64 Age Group toch niet helemaal op zou moeten gaan. Ik behoorde tot de laatste 10 procent die finishten. Dat was bij andere marathons echt wel anders.  Wat mogelijk ook meegespeeld heeft zijn de dagen voorafgaand aan de marathon. Boston is een mooie stad en Lisette en ik hebben best wel wat gelopen door de stad. Uit ervaring weet ik dat je de dagen voor een marathon het beste op de bank of je stoel kan doorbrengen. Maar echt veel gesjouwd hadden we niet en van een Biketour word je toch ook niet heel erg vermoeid. 

De ochtend van de dag van de marathon plensde het van de regen en dat was een hele tour om je kleding en schoenen droog te houden. Vanaf het hotel trok ik samen op met Yasmine, een vrouw uit Californië. Het was handig om met zijn tweeën in de nattigheid je voor te bereiden in de regen. Omwikkeld met plastic waar het maar kon was de tocht met een heuse americain schoolbus goed geregeld. Altijd weer indrukwekkend om te zien hoe de logistiek in de aanloop van een marathon is geregeld. Bij de start was het gelukkig droog en de eerste 10K ging eigenlijk heel goed, beetje afdalend maar daar probeerde ik mezelf in te houden. Maar vanaf ongeveer 15K kwam er een loom en zwaar gevoel in mijn benen, iets wat ik de andere keren bij een marathon vanaf 30 a 35 K begon te ervaren. Nu al de man met de hamer, nog niet eens halverwege. Het parcours werd ook wat op en neer gaand en vooral het stijgen werd moeizamer. Yasmin was bij 20K alleen nog in de verte voor mij zichtbaar. Meer en meer ging ik mij realiseren dat het een heel moeizame 2e helft van de marathon zou gaan worden. 

Enthousiasmerend was wel het publiek, dromen yellende amerikanen van allerlei soort en aard. De uitzinnig schreeuwende University girls hoor ik nog steeds in mijn oren. Het parcours van Boston marathon is bijna een lange rechte weg met maar een paar bochten. Alle zijwegen zijn afgesloten met enorme vrachtwagens om aanslagen met gemotoriseerde voertuigen te voorkomen. Al met al viel de zichtbare security best mee en zeker niet hinderlijk.  Was het weer eerst nog droog, begon het de 2e helft van de marathon licht te regenen en stak er een windje op. Het maakte het feestje er niet leuker op. Opluchting was groot toen ik uiteindelijk na ruim 5 uur de finish line on Boylston Road passeerde. Medaille binnen en ervaring rijker.

Voor de liefhebbers de tijden, overduidelijk een verkeerde split.
5K 0:29.33   10K 0:59.46     15K 1:13.14    20K 2:02.31  Half 2:09.21  25K 2:38.23  
30K 3.22:17  35 K 4.08:06  40K 4;50:48 

                                 

maandag 29 april 2019

Boston Marathon voorbereiding januari - 15 april 2019

Zoals in het vorige blog al geschreven had ik bij terugkomst in Nederland na de halve van Marrakech toch meer last van mijn heupen dan gewenst. Pijn versprong van linker naar rechter kant en lopen was nauwelijks mogelijk. Wat naaldjes van fysiotherapeut Hans bracht uitkomst, maar kennelijk had het intensief rennen, meer dan marathontempo, tijdens de 21 K mij geen goed gedaan. Liep ik aanvankelijk nog voor op het Marathonschema met degene die aan het trainen waren voor de Marathon van Rotterdam of Wenen, van lieverlee begon ik me toch wat zorgen te maken. Met intensieve fysiotherapie en strak trainingsschema met voldoende afwisseling in rustmomenten kon ik toch nog voldoende trainingskilometers maken en uiteindelijk ging de lange duurloop op 17 maart best goed. Die dag 33 1/2 K gelopen in 3.15 uur. Niet onbelangrijk was dat de eerste maanden van 2019 een drukke intensieve periode op mijn werk was. Aan de ene kant was dat prettig om het hoofd leeg te maken maar aan de andere kant kost een marathon voorbereiding gewoon heel veel tijd.

De blessures waren redelijk onder controle en na een laatste fysiotherapie behandeling s ochtends om 7.00 uur bij Jelle vertrokken we diezelfde ochtend 11 april naar Boston. We zouden wat langer blijven en dat maakte het voor Lisette eveneens aantrekkelijk om mee te gaan.
Had felbegeerde email bevestiging van de Boston Marathon bij mij om hiermee het startnummer op te kunnen halen. Alcohol gebruik stond al op een laag pitje maar vanaf nu was het zero en nog eens zero.

Boston, gelegen in de staat Massachusetts, de streek waar de eerste pioniers uit Europa aankwamen. Boston, gelegen in New England, waar een van Verenigde Staten grootste presidenten John F. Kennedy geboren en gewoond heeft en als senator, in aanloop naar zijn presidency, gekozen is.
Boston, de plaats van de oudste stadsmarathon ter wereld, die op maandag 15 april aldaar voor de 123e keer gelopen zal gaan worden.
Boston, de stad waar op 15 april 2013 tijdens de marathon een bomaanslag plaatsvond, waarbij direct 3 doden vielen en bij latere schietpartijen nog 2 doden. Dit laatste verklaarde ook de Boston Strong tekenen die je overal in de stad zag.


Marrakech halve Marathon 27 januari 2019

Voor mij werd het de 2e keer van het lopen van de halve Marathon van Marrakech. Maar dit keer was het wel een hele bijzondere. Onze oudste dochter Elsa zou voor het eerst ook een halve marathon gaan lopen. Al met al was er een hele nederlandse delegatie. Want ook Elsa's vriend Paul, zijn broer Marc en ook hun vader Etienne zouden de halve lopen. Daarbij aangemoedigd door Lisette, Noa en Karlijn. De dagen voorafgaand hadden we aangenaam in en rond Marrakech doorgebracht. Altijd weer bijzonder, we hadden fraai weer en het uitzicht op het Atlas gebergte met haar sneeuw blijft imposant. Op de dag van de loop was het zowaar wat nevelig en frisjes, maar dat was altijd nog beter dan een strakke blauwe lucht met felle zon. De eerste paar km's liepen we gezamenlijk, maar al ga gingen de beide broers vooruit. Samen met Elsa liepen we strakke ronde tijden van rond de 5.00 min. per km. De laatste paar km wilde Elsa alleen doorgaan en ze kwam in een mooie 1.48.52 aan. Een geweldige prestatie op een debuut halve.
Zelf kwam ik in 1.51.10 over de finish, dik tevreden hierover, net een minuut langzamer dan in 2017.
Ook de andere leverden ieder voor zich een prachtige prestaties.

Mark, Elsa, Paul en Peter

En niet onbelangrijk, de voorbereiding voor Boston Marathon kon doorgaan.

Wat ik nog niet verteld had was dat heup en bekken wat begonnen te haperen, dus dit keer niet mijn knie maar een niveautje hoger. In januari al een paar keer naar mijn bekende fysiotherapeut Jelle gegaan die zijn kunde en handen weer op mij losliet. Tijdens de halve marathon had ik er niet wezenlijk last van, maar.......

Als sfeer impressie een link naar een youtube filmpje van de demi Marathon van Marrakech 2018

https://www.youtube.com/watch?v=xgoeH8hUkFY&feature=youtu.be