maandag 29 april 2019

Boston Marathon voorbereiding januari - 15 april 2019

Zoals in het vorige blog al geschreven had ik bij terugkomst in Nederland na de halve van Marrakech toch meer last van mijn heupen dan gewenst. Pijn versprong van linker naar rechter kant en lopen was nauwelijks mogelijk. Wat naaldjes van fysiotherapeut Hans bracht uitkomst, maar kennelijk had het intensief rennen, meer dan marathontempo, tijdens de 21 K mij geen goed gedaan. Liep ik aanvankelijk nog voor op het Marathonschema met degene die aan het trainen waren voor de Marathon van Rotterdam of Wenen, van lieverlee begon ik me toch wat zorgen te maken. Met intensieve fysiotherapie en strak trainingsschema met voldoende afwisseling in rustmomenten kon ik toch nog voldoende trainingskilometers maken en uiteindelijk ging de lange duurloop op 17 maart best goed. Die dag 33 1/2 K gelopen in 3.15 uur. Niet onbelangrijk was dat de eerste maanden van 2019 een drukke intensieve periode op mijn werk was. Aan de ene kant was dat prettig om het hoofd leeg te maken maar aan de andere kant kost een marathon voorbereiding gewoon heel veel tijd.

De blessures waren redelijk onder controle en na een laatste fysiotherapie behandeling s ochtends om 7.00 uur bij Jelle vertrokken we diezelfde ochtend 11 april naar Boston. We zouden wat langer blijven en dat maakte het voor Lisette eveneens aantrekkelijk om mee te gaan.
Had felbegeerde email bevestiging van de Boston Marathon bij mij om hiermee het startnummer op te kunnen halen. Alcohol gebruik stond al op een laag pitje maar vanaf nu was het zero en nog eens zero.

Boston, gelegen in de staat Massachusetts, de streek waar de eerste pioniers uit Europa aankwamen. Boston, gelegen in New England, waar een van Verenigde Staten grootste presidenten John F. Kennedy geboren en gewoond heeft en als senator, in aanloop naar zijn presidency, gekozen is.
Boston, de plaats van de oudste stadsmarathon ter wereld, die op maandag 15 april aldaar voor de 123e keer gelopen zal gaan worden.
Boston, de stad waar op 15 april 2013 tijdens de marathon een bomaanslag plaatsvond, waarbij direct 3 doden vielen en bij latere schietpartijen nog 2 doden. Dit laatste verklaarde ook de Boston Strong tekenen die je overal in de stad zag.


Marrakech halve Marathon 27 januari 2019

Voor mij werd het de 2e keer van het lopen van de halve Marathon van Marrakech. Maar dit keer was het wel een hele bijzondere. Onze oudste dochter Elsa zou voor het eerst ook een halve marathon gaan lopen. Al met al was er een hele nederlandse delegatie. Want ook Elsa's vriend Paul, zijn broer Marc en ook hun vader Etienne zouden de halve lopen. Daarbij aangemoedigd door Lisette, Noa en Karlijn. De dagen voorafgaand hadden we aangenaam in en rond Marrakech doorgebracht. Altijd weer bijzonder, we hadden fraai weer en het uitzicht op het Atlas gebergte met haar sneeuw blijft imposant. Op de dag van de loop was het zowaar wat nevelig en frisjes, maar dat was altijd nog beter dan een strakke blauwe lucht met felle zon. De eerste paar km's liepen we gezamenlijk, maar al ga gingen de beide broers vooruit. Samen met Elsa liepen we strakke ronde tijden van rond de 5.00 min. per km. De laatste paar km wilde Elsa alleen doorgaan en ze kwam in een mooie 1.48.52 aan. Een geweldige prestatie op een debuut halve.
Zelf kwam ik in 1.51.10 over de finish, dik tevreden hierover, net een minuut langzamer dan in 2017.
Ook de andere leverden ieder voor zich een prachtige prestaties.

Mark, Elsa, Paul en Peter

En niet onbelangrijk, de voorbereiding voor Boston Marathon kon doorgaan.

Wat ik nog niet verteld had was dat heup en bekken wat begonnen te haperen, dus dit keer niet mijn knie maar een niveautje hoger. In januari al een paar keer naar mijn bekende fysiotherapeut Jelle gegaan die zijn kunde en handen weer op mij losliet. Tijdens de halve marathon had ik er niet wezenlijk last van, maar.......

Als sfeer impressie een link naar een youtube filmpje van de demi Marathon van Marrakech 2018

https://www.youtube.com/watch?v=xgoeH8hUkFY&feature=youtu.be