zaterdag 26 oktober 2013

New York Marathon vergeleken met de 10 km. van Etten Leur

Beste lezers,

Wat heeft New York te maken met Etten Leur? Niet veel zou je zeggen op het eerste gezicht, maar voor mij zijn het twee namen van plaatsen die veelvuldig door mijn hoofd gaan.
Eerst Etten Leur, zondag 27 oktober vind daar een heuse marathon plaats, maar ook een 10 km wedstrijdloop. En daar doen wij aan mee, niet dat het nog iets bij zal dragen voor de training maar gewoon om een relatief kort en ook hard loopje te kunnen doen. We bevinden ons op de overgang van vorm naar herstel week en grote afstanden lopen mogen dan niet meer.
Het belooft morgen, zoals Gerard het noemt "konijnenweer" te worden, als ik naar de verwachtingen kijk betekent dit veel regen, harde wind, windkracht 5-6 en geen zon, en dat bij een temperatuur van 14 graden.
Las in "het geheim van hardlopen boek" dat lopen met tegenwind bij windkracht 5 al snel 25% meer energie kost. Het voordeel van wind mee is helaas maar 60 procent van het nadeel van wind tegen. Bij een rondgaand parcours kost de wind je dus altijd tijd. Sterke lopers hebben minder last van de wind. Bij windkracht 5 is het tijdverlies op de marathon 1 1/2 minuut voor een wereldtopper en 6 minuten voor een recreant die een marathon in 4 uur loopt.

Wat is de verwachting qua weer voor New York op 3 november 2013. In ieder geval zijn er geen orkanen op komst of zware sneeuwval. De lange termijn verwachting is niet ongunstig; weercijfer 7 9-15 graden, met kans op lichte regen en windkracht 3 NW.

Vandaag mijn eerste spullen bij elkaar gezocht. Voldoende warme kleding voor bij de start, waar we van 7 - 10 uur moeten wachten op naar het schijnt een open, leeg en winderig terrein. Oude krant om op de zitten, maar ook materiaal voor onverwachte blaren. Drinkflessen en wat gelletjes zijn onontbeerlijk. Wat doe je aan voor en tijdens de loop blijft je hoofd bezig houden. De voorspelling van het redelijke weer maakt dat ik zo minimaal als mogelijk denk te gaan lopen, dwz korte mouwen shirt en korte broek.

Tenslotte voor hen die de route per auto in een paar minuten wil zien van start tot finish met zeer inspirerende muziek zie de volgende link:  http://youtu.be/MnxknAnBVk0 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten